söndag 19 september 2010

Surdegsbröd, recept

Här kommer receptet på surdegsbrödet jag bakade, det är hämtat från tidningen Matmagsinet.

Härliga Bondbröd
25 g jäst
9 dl kallt vatten
1/2 dl olivolja
1/2 msk honung
2 1/2 dl rågsurdeg (se recept längre ner)
2 1/2 l rågsikt
2 msk salt (nästa gång kommer jag ta lite mindre salt)

Lös upp jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet och alla övriga ingredienser, utom saltet.
Arbeta degen i maskin ca 10 min. Strö över saltet och arbeta degen ytterligare 5 min. (Jag körde nog degen sammanlagt nästan 25 min).
Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 2-3 timmar. (Det blir en stor deg, så du behöver en rejäl degbunke!)

Knåda ihop degen och dela den i två delar. Platta ut varje degbit till en tjock platta som du rullar ihop till en limpa. Lägg limporna på en bakpappersklädd plåt med skarven nedåt. (Nästa gång gör jag tre limpor istället för två)

Sätt ugnen på 250-275 grader.
Låt limporna jäsa övertäckta ca 30 min.
Gör några snitt med en vass kniv i bröden och sätt in i ugnen. Spraya in lite vatten uppe och nere i ugnen, stäng luckan och sänk ugnsvärmen till 200.
Grädda bröden i ca 45 min.


Rågsurdeg

Dag 1
Vispa ihop 2 dl kallt vatten med 2 1/2 dl grovt rågmjöl (jag tog lite mer vatten) till en slät smet i en stor bunke, den kan växa ganska mycket. Plasta in och låt stå två dygn i rumstemperatur, eller något varmare. Jag läste nånstans att skåpet ovanför kylskåpet var perfekt, så där fick min "suris" bo.

Dag 3
Vispa i 1 dl vatten och 1 dl grovt rågmjöl. Plasta in och låt stå ett dygn.

Dag 4
Tillsätt återigen 1 dl vatten och 1 dl grovt rågmjöl. Plasta in och låt stå ytterligare ett dygn. Sen är surdegen redo att användas!

Ni som ännu inte prövat att baka med surdeg, gör det!
LYCKA TILL!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar