Så här långt har det nya året börjat riktigt bra för oss. Både jag och mannen har varit lediga en vecka nu och har faktiskt hunnit med en hel del.
Häromdan bockade vi av en vintertradition som vi brukar försöka hinna med de vintrar som det är "riktig" vinter. Vi byltade på oss massa varma kläder och åkte ut till Landsjön utanför Huskvarna tillsammans med mina föräldrar och hade en jättehärlig dag, vi grillade korv över öppen eld och njöt i solen.
Idag har vi varit riktigt duktiga här hemma. Fixat och grejat med massa småsaker som har stått på Att göra-listan bra länge nu. Passade på att frosta av våra två frysar också, smidigt när det är så kallt ute så man bara kan ställa ut allting.
Har även hunnit med att baka bröd. Fick den här boken i julklapp:
och det är en massa recept där i som jag är sugen på att testa. Det är bara det att de flesta är bakade på surdeg så då gäller det ju att ha lite framförhållning när man ska baka. Men igår när jag satt och bläddrade i boken hittade jag ett recept där det bara var en skållning (tyckte jag). Jag slängde ihop skållningen och lät den stå över natten, men idag när jag skulle baka ut brödet och läste receptet lite noggrannare så skulle det ju visst vara surdeg i! Vad skulle jag då göra med mina skållade havregryn och linfrön?? Jag blandade helt enkelt ihop en deg på frihand och tänkte, går det så går det... Och det gick faktiskt bättre än jag trodde, blev ett riktigt gott långpannebröd:
När jag lagar mat improviserar jag ofta, men det här var faktiskt första gången jag bakade helt utan recept. Nu har jag faktiskt startat upp en surdeg så till helgen är det tänkt att jag ska göra surdegsbröd =) Ska bli spännande att se hur det blir. Har varit nyfiken på att testa att baka med surdeg ett tag, men har bara gjort ett försök innan och det blev inte alls bra. Då hade jag bara surdeg som jäsmedel, men den här gången har jag tänkt "fuska" med lite vanlig jäst också.
Imorgon är det arbetsdag igen! Ser inte fram emot att bli väckt av väckarklockan och behöva gå upp tidigt, vi har vant oss vid att sova rätt länge under den här ledigheten...
Kram på er!
Spännande med surdeg! Har läst mycket om att baka med det men inte fått tummen ur och provat. Det behövs ju som sagt lite framförhållning.
SvaraRaderaDu får berätta efter helgen hur brödet blev! =)
Vi ses imorron på jobbet!
Kramar