torsdag 11 augusti 2011

Budapesttårta

För ett tag sen hade Anna gjort en Budapesttårta, tycker det var en jättekul idé att göra om klassikern Budapestrulle till en tårta istället. Eftersom Budapest är en favorit i hela vår familj blev jag inspirerad att göra en tårta till mamma på hennes födelsedag.

Jag utgick från Annas recept, men ändrade lite eftersom jag gjorde en större tårta. Min tårta blev ca 30 cm i diameter.
Så här blev mitt recept:


9 äggvitor
5 dl socker
200 g malda hasselnötter
1,5 dl vetemjöl
1 msk kakao


grädde
jordgubbar
mörk choklad, eller annat att dekorera med


Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vispa i sockret lite i taget så blandningen blir en blank marängsmet.
Blanda de malda hasselnötterna med mjöl och kakao och vänd ner i marängsmeten.
Rita upp tre cirklar på bakplåtspapper (jag hade en skål på ca 28 cm som mall) och bred ut smeten i cirklarna.
Grädda bottnarna i 175 grader, 15-20 min.
Dra bort bakplåtspappret från bottnarna och låt dom svalna.


Vispa grädden (jag hade ca 6 dl) och dela jordgubbarna (jag hade sammanlagt ca 3 liter) i småbitar (spara en del till dekoration).
Blanda grädde och jordgubbar och bred ut hälften av blandningen på en av bottnarna. Lägg på en botten till och bred resten av jordgubbsgrädden. Lägg på den tredje tårtbottnen.
Dekorera tårtan som du vill!

Jag säger som Anna; det här receptet borde ni verkligen testa! Så gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar